‘Ik verlies mezelf nooit meer in een relatie’. Waarschijnlijk heb je ooit jezelf deze belofte gedaan, maar toch gebeurt het je telkens weer.

Verlies jezelf niet meer in een relatie met deze 10 tips.

Leestijd: 6 minuten.

jezelf verliezen

Waarom verliezen we onszelf steeds in relaties? Waarom stappen we zo gemakkelijk in de valkuil om ons aan te passen aan wat de relatie en de ander van ons verlangt? Waarom gaan we telkens over onze grenzen? En vooral, hoe kun je dit voorkomen?

Deze tips en inzichten zijn van essentieel belang voor mezelf om mijn leven in liefde te leven. Daarvoor blijf ik mezelf er telkens aan herinneren.

Zo ben ik in staat om mijn problemen telkens om te buigen naar mogelijkheden.

1 Leer je ego kennen

Als je je grenzen bereikt en je het gevoel hebt dat je geen kant meer op kunt, je je geen raad meer weet en met je rug tegen de muur staat. Dan weet je dat je bang bent om te willen weten wat je al weet, om te zien wat je al ziet en te voelen wat je al voelt.

We luisteren dus niet goed naar onszelf, we negeren de wijsheid die we al bezitten. We luisteren liever naar onze ego-gedachten, dus naar de stem van onze angst. Het ego is het deel in ons wat er voor zorgt dat we onze grenzen uit de weg gaan. Dat we ons er voor afsluiten en veranderen van het onderwerp. Of we vallen de ander aan en leggen zo de schuld buiten onszelf.

Als we een geliefde treffen die meer van je houdt dan jij van jezelf. Dan weten we vaak niet wat we met al die liefde aan moeten. We verkiezen dan liever de welbekende pijnlijke weg die ego ons voorgespiegeld. Als je als kind geleerd hebt dat je hard moet werken voor liefde en respect, voel je je bedrogen als iemand zomaar van je houdt. Het voelt als verraad, alsof er iets niet klopt.

Het voelt dan minder bedreigend om je te omringen met mensen die je emotioneel verwaarlozen. Dit is bekend terrein voor je, ego houdt nou eenmaal niet van veranderingen, ongeacht hoe jij je voelt.

“De bekende eenzaamheid voelt vaak meer vertrouwd dan de onbekende weg”

Leer met liefde te kijken naar de listige trucjes die je ego-gedachten met je uithaalt, om je weg te houden van liefdes-verbindingen.

2 Onderzoek waar je grenzen liggen

Ook ik heb mezelf, gevoelsmatig meerdere malen verloren in een relatie. Daarbij heb ik herhaaldelijk gedacht dat ik mijn grenzen bereikt had.

Ooit vertelde ik mijn coach dat ik mezelf niet meer vertrouwde, omdat ik zo over mijn grenzen liet gaan. Dat het me zoveel energie en zelfliefde kosten om mijn grenzen te bewaken.

Haar antwoord heeft me een grote doorbraak opgeleverd. “Lieverd, maak je niet zo druk over die grenzen, die heb je nu niet. Je bent grenzeloos, je hoeft en kunt niet iets bewaken wat er niet is.” Oops, die kwam binnen. Ik ben die avond maar met een snotlap op de bank geploft en heb een flink potje gejankt. Eindelijk kon ik een start maken om stap voor stap mijn grenzen te gaan stellen.

Als je teveel over je grenzen laat gaan is het raadzaam om op zelfonderzoek te gaan. Wie of wat in jou draagt telkens de verkeerde oplossingen aan, waardoor je jezelf steeds opoffert? Zo ontdekte ik dat mijn ego-verstand me liet geloven dat ik zijn advies nodig had, maar me tegelijkertijd aan het bevestigen was dat ik niet goed genoeg was.

Het gaat dus niet zozeer over je grensoverschrijdend gedrag, maar over het stemmetje in je hoofd wat je wijsmaakt dat je dit gedrag moet vertonen.

 

3 Omring je met rondjes

Elk mens wordt als een rondje geboren, maar we hebben in ons leven geleerd om ons aan te passen aan wat de omgeving van ons verlangt. Hierdoor hebben we een deel van onszelf buitengesloten, dit omwille van de goedkeuring van anderen. Waardoor we bewust en onbewust maar een deel van onszelf laten zien. Dit blokkeert de verbinding naar ons hart, waardoor we veranderen in een driehoekje.

Zodra je je openstelt voor spirituele groei (persoonlijke ontwikkeling) en je de weg naar je hart zoekt, kom je terug in je oorspronkelijke ronde vorm. Daarom voelen we ons vrij als we met gelijkgestemde samenkomen. Bovendien worden we er telkens aan herinnerd dat we al uniek en perfect zijn zoals we zijn.

Ik ontdekte dat ik thuis veel driehoekjes om me heen had, waardoor ik na verloop van tijd zelf ook weer dat driehoekje werd. Nu leef ik met veel rondjes om me heen en kan ik mezelf meer trouw blijven. Omring je in je dagelijks leven dus zoveel als mogelijk met rondjes.

 

4 Zoek de oorzaak van je problemen niet in jezelf, maar bij jezelf

In jou huist de bron van kracht en liefde. Deze bron staat gelijk aan jouw ‘Ware Zelf’ en heeft geen problemen. De eerste paar maanden van je leven was je ego-verstand niet aanwezig, toen was je je ‘Ware Zelf’ en leefde je vrij van oordeel.

Ego-verstand is er later bijgekomen. Zie hem dan ook als een bezoeker die zich ooit is gaan bemoeien met je leven en de veroorzaker van je problemen. Je ‘Ware Zelf’ heeft daar niets mee te maken. Jij bent de bron van Kracht en Liefde.

 

5 Blijf weg van ingewikkelde theorieën

Het is de taak van je ego-verstand om je te laten verzanden in ingewikkelde strategieën en theorieën, zodat je de grip verliest over hoe eenvoudig het in wezen allemaal is.

Door een gebrek aan moederliefde ben ik behoorlijk achterop geraakt in mijn leven. Hierdoor voelde ik de noodzaak om op zelfonderzoek te gaan. Vele boeken, trainingen, therapieën, workshops en retraites verder, kwam tot de ontdekking dat het er op een bepaald niveau niet gemakkelijker door werd. Sterker nog, het bracht me in verwarring, waardoor ik steeds verder afdwaalde van mijn pad.

Dit duwde me naar een andere richting. Pas toen konden er nieuwe leraren op mijn pad komen. Leraren die me naar de eenvoud konden brengen en me konden laten zien dat al mijn lijden ontstaat uit mijn gehechtheid aan mijn verhalen, de complexe theorieën en de bijbehorende pijn en het verdriet.

Anders gezegd, ik zat vast in de molecule van de bloem, waardoor ik niet in staat was om de gehele bloem te zien. Toen ik leerde hoe ik mezelf naar de ruimte van liefde kon transformeren, was ik in staat om de complete bloem te zien en mezelf vrij te maken van de complexe theorieën.

Wees bereidt om je leraren te vinden die je mogen helpen om de eenvoud te vinden.

 

6 Denk niet dat je de enige bent die zichzelf verliest in een relatie

Dit is een grote valstrik van je ego-verstand. Alsof jij de enige bent die niet bij jezelf kunt blijven. Je zult jezelf wellicht eens de vraag gesteld hebben, waarom het andere wel lukt om liefdesgeluk te vinden en jou niet. Daarmee zet ego-verstand je vast in schaamte en of schuld. Hierdoor sluit ego je af van de verbinding met een (nieuwe)geliefde.

Ik ben dankbaar dat ik heb mogen zien en ervaren dat elk mens kampt met deze valkuil. Dat elk ego, elk mens het liefst uit elke verbinding wilt houden. Weg van het geloof en het vertrouwen dat jij prachtig bent en absoluut in staat om te kiezen voor liefde en geluk.

Jij bent uniek.

Jij het de gave om de dualiteit te kunnen ervaren en voelen, liefde en haat, vreugde en verdriet, vertrouwen en wantrouwen. Je bent hier op aarde om je eigen unieke reis in jezelf te leren kennen. Dat er zonder problemen geen mogelijkheden zijn. Zodat je met liefdevolle vriendelijkheid kunt inzien dat je er niet alleen voor staat.

7 Vind je spirituele relatiedoel

Zie elke relatie als een mogelijkheid om te mogen leren hoe je bij jezelf kunt blijven. Dan is er een doel. Als twee mensen elkaar beloven dat ze willen leren om zichzelf trouw te blijven, dan geloof ik dat de relatie tot iets prachtigs kan uitbloeien.

Vind je spirituele-relatiedoel, tevens opent dit jouw lijntje met het Universum, zo kunnen ze je de geliefde sturen waarbij jij verder kunt groeien. Er is nu eenmaal geen gebied in ons leven waar we dit beter kunnen leren, dan in liefdesrelaties.

8 Ga een nieuwe relatie aan

In de afgelopen 12 jaar heb ik honderden single vrouwen gecoacht die kampten met de overtuiging. “Ik moet eerst nog aan mezelf werken voordat ik aan een nieuwe relatie begin”.

Maar is dat werkelijk nodig? Ik geloof het niet. Natuurlijk is het verstandig om na een relatiebreuk tot jezelf te komen. Het is zelfs van groot belang om – in je eentje helder te krijgen wat je angsten, patronen, overtuigingen en valkuilen zijn. Maar blijf er niet te lang in hangen.

Lees daarvoor de overtuiging nogmaals. Lees je er nu ook zelf-afwijzing in?

“Ik moet eerst nog aan mezelf werken, voordat ik aan een nieuwe relatie begin.”

Alsof je nu niet goed genoeg bent zoals je bent. Alsof je perfect moet zijn om liefdesgeluk te vinden. Dus wijs je iets in jezelf af en projecteer je angst in plaats van liefde.

 

9 Draag je angsten en valkuilen over aan het Universum

Doe het maar. Vraag om hulp. Vraag het Universum om de liefdespartner die je mag helpen om voorbij te komen aan je valkuilen. Je kunt namelijk je inzichten alleen maar transformeren in de ervaring zélf. En met name in de liefdesrelatie leren we de beste lessen naar zelf-liefde.

“Een schip is veilig in de haven, maar daar zijn schepen niet voor gebouwd.”

 

10 Erken de plek waar je staat

Het geeft niets als je voelt dat je er nog niet klaar voor bent. Maar erken het dan wel voor jezelf. Dan kun je aan de slag om jezelf onder de ‘liefdesloep’ te nemen.

Om je voorbij te helpen aan de schaamte dat je gefaald hebt in de liefde. Niets hiervan is namelijk waar. Jij bent de bron van volmaakte liefde en kracht. Als je jezelf deze overtuiging eigen kunt maken zul je werkelijke verandering in je leven ervaren.

Dit artikel is bedoeld om je te laten zien dat we allemaal struggelen in het liefdesgebied. Dat jij niet de enige bent. Het is bedoeld om je te inspireren om opnieuw uitdagingen aan te gaan. Hoe eng soms ook.

Ga jij de uitdaging aan om je liefste leven te leven?

Wil je graag persoonlijk advies op dit artikel? Dat kan door een gratis telefonische screening-sessie.

Ik lees of hoor je graag.

Het is mijn missie om elkaar te empoweren ons liefste leven te leven.

Om het relatiegebied als uitgangspunt te gebruiken om te leren ‘dansen tussen vreugde en verdriet’. Altijd eerst voor jezelf en daarna met anderen.

Liefs, Kim

Gratis aanvulling ‘Love Journal’

Wil je je eigen veilige ruimte ontdekken en je spirituele-relatiedoel uitwerken?

Download dan hier de gratis aanvullende pagina’s 27 en 28 voor je ‘Love Journal’.

Ik wens je er mooie gesprekken en doelen mee.

Liefs, Kim

Volg mijn Social media pagina's voor inspirerende quotes en tips.

Pin It on Pinterest

Share This