In dit artikel lees je hoe je je bagage los kunt laten met het winterwende ritueel. Laat los wat je niet meer dient. Ontdek hoe je dit doet en hoe het je leven kan veranderen.

Met een – gratis winterwende programmaboekje – voor je ritueel. Ervaar hoe fijn en leuk het is om dit te vieren. Alleen of met vrienden.

Leestijd: 4 minuten.

Winterwende

Ken je dat ook? Dat je steeds terugdenkt aan hoe fijn het was? Dat je terugverlangt naar een dierbaar persoon, een leven van voor de coronapandomie of een gebeurtenis?

Of het tegenovergestelde. Dat je teleurgesteld bent door mensen of situaties en dat je moeite hebt om het los te laten?

Denk daar gerust over na, maar maak ergens wel een keuze om het los te laten.

Hoe eerder je accepteert dat het verleden voorbij is, hoe eerder je weer kunt genieten van het nu.

Dan kan je ook weer nieuwe kansen en mogelijkheden in je toekomst zien.

Ik geloof dat loslaten het meest moeilijke is wat er bestaat. Want, wat levert het me als ik dat doe?

Ja toch?

Je laat iets varen waarvan je het resultaat niet kunt bepalen. Niet erg aanmoedigend.

Er is dus iets nodig om dit met overgave te doen. En dat is onder andere – de wil om te groeien naar een vrij mens – die nieuwsgierig is naar wat de toekomst aan mogelijkheden te bieden heeft.

Hoe ik dat doe? Ik hou jaarlijks een winterwende-ritueel.

 

Een wat?

De ‘winterwende’ wordt in veel culturen als een feest gevierd. Na de kortste dag van het jaar worden de dagen gaandeweg weer langer. Het is het feest van de terugkeer van het licht en gaat daarom vaak samen met veel licht en vuur.

Een oud symbool dat de weg van de zon verbeeldt is de zonnespiraal. Je ziet ze vaak terug bij Keltische grafheuvels en kruisen.

Zonnewende

NR 1 naar NR 2: Het naar binnen cirkelen van de spiraal. Het staat voor de weg van de zomer naar de winter.

Hoe dichter naar het middelpunt hoe donkerder het wordt.

NR 2 naar NR 1: Het naar buiten cirkelen van de spiraal. Het staat voor de weg van de winter naar de zomer.

Hoe verder van het middelpunt hoe lichter het wordt.

Dus vanaf 21 december neemt de zon weer in kracht en warmte toe. De weg terug naar het licht. Dat is voor mij hét inspiratiemoment; om vanuit een positieve vibe los te laten wat me niet meer dient. Het betere ‘dag verleden, hallo toekomst’.

Wil je dat ook, maak dan in deze dagen eens tijd vrij om na te denken over wat je los zou willen laten. De vragen later in dit artikel, kunnen je daarbij helpen.
Deze tijd is echt perfect om oude denkpatronen, angsten, relaties, situaties en dingen, die niets toevoegen aan je leven te laten gaan. Om te kiezen om er geen energie meer in te steken. Gewoon om jezelf te ontdoen van overbodige ballast.

 

Het loslaten ritueel van 21 december

Om je op weg te helpen, deel ik graag mijn ‘winterwende ritueel’ met jou. Het kan je helpen om het loslaten niet te zwaar en moeilijk te maken. Het mooiste zou zijn als je het ook daadwerkelijk op 21 december doet, maar een paar dagen eerder of later is ook helemaal prima. Kies het moment wat jou past, januari is ook een perfecte maand om het te doen.

Je kunt het in je eentje doen, maar het is veel leuker om het samen met een vriend of vriendin te doen.

Wat heb je nodig:

  • Touw: ik heb een lang dik touw van 5 meter dat ik in een spiraal op de grond draai, zodat we er nog doorheen kunnen lopen. Maar je kunt ook stenen of elk ander materiaal gebruiken.
  • Hout of kaarsen: zorg voor hout als je de mogelijkheid hebt om het buiten te doen, of schaf wat grote kaarsen aan als je het binnen doet;
  • Aansteker: of lucifers.
  • Aanmaakblokjes:  voor buiten.
  • Papier en pen/stiften: knip het in strookjes, zodat je jouw loslaat-punten kunt noteren en het gemakkelijk kunt verbranden.
  • Envelop: hierin bewaar je de antwoorden van onderstaande vragen.
  • Voorzorgsmaatregelen: zorg natuurlijk voor de brandveiligheid.
  • Het ‘winterwende programmaboekje’: print deze uit om de stappen van het ritueel gemakkelijk te volgen. Hierin staan de onderstaande vragen ook genoteerd. PS: Als je liefdesissues wilt loslaten en 2022 tot jouw liedesjaar wilt maken, download dan – HIER  – je gratis E-book, ‘Hoe trek ik gelijkwaardige liefde aan’.

Download hier je printversie ‘Zonnewende Loslaten programma’.
Vol met extra tips, vragen en een stappenplan.

TIP: Om je ritueelboekje te printen kun je hem het best downloaden
via het apparaat waar je mee kunt printen.
Dus je PC, tablet of wellicht je mobiel.

Drie vragen om je te inspireren voor je winterwende ritueel:

1.   Wat heb ik voor elkaar gekregen waar ik trots en blij om ben? Neem deze vraag het meest serieus. We zijn namelijk snel geneigd om alleen maar te kijken wat we niet goed hebben gedaan. Dan heeft de optelsom altijd te maken met nog-meer-controle-willen-uitoefenen. En daar wil je juist in 2022 vanaf. Noteer deze op losse strookjes papier of een post-it voor je ritueel.

2.  Wat is er allemaal gebeurd waar ik niet trots en blij mee ben? Pak hiervoor een groot vel papier en ga helemaal los. Neem er de tijd voor, leg het daarvoor op een plek waar je gemakkelijk punten bij kunt schrijven. Mopper alles maar op het papier. Als je voelt dat je helemaal klaar bent kun je er een top 10 aan meest belangrijke loslaat-punten uithalen. Noteer deze op losse strookjes papier of een post-it.

3.  Welke 5 punten hiervan dienen je niet meer en wil ik achterlaten in 2021? Noteer deze op losse strookjes papier of een post-it en stop deze in je envelop.  

Nu ben je klaar voor het ritueel

In het programmaboekje lees je hoe je het ritueel kunt uitvoeren. Goed, de sfeer met hapjes en drankjes etc. laat ik aan jou over. Ik wens je een fijn en vooral leuk loslaat winterwende ritueel. Het zal je in beweging brengen om de bagage van je verleden los te laten en dat stelt je open voor de mogelijkheden van het moment.

En dat mag je best vieren.

Winterwende 2021

Download hier je ‘Winterwende Loslaten programma’

“Accepteer wat is.
Laat los wat is geweest.
En heb vertrouwen in wat kan zijn.”

TIP: Om je ritueelboekje te printen kun je hem het best downloaden via het apparaat waar je mee kunt printen.
Dus je PC, tablet of wellicht je
mobiel en kijk dan in je downloadmap.

PS: Lukt het je niet, stuur me dan een mail, dan print ik het voor je uit en stuur het je toe.

Volg mijn Social media pagina's voor inspirerende quotes en tips.

Pin It on Pinterest

Share This