Lees in dit artikel hoe je je boosheid de liefdevolle ruimte kunt geven om te horen wat het je wil zeggen. “In het huis van boosheid schuilen mooie kamers.”
Leestijd 3 minuten
“Wat moet ik met mijn boosheid?” vraagt Laura me tijdens onze coachsessie.
Laura bevindt zich in een prachtig
zelfontwikkelingsproces, en haar bewustzijn van liefde groeit met de dag.
Toch schaamt ze zich dat ze, ondanks deze groei, regelmatig van binnen woest wordt op mensen die om de meest kleine en stompzinnige dingen ongenuanceerd hun boosheid uiten.
Laura trapt in een grote valkuil: de overtuiging dat boosheid ongepast is binnen een liefdesbewustzijn. Dat je niet meer woedend mag zijn of uit je vel mag springen. Door deze overtuiging sluit ze een deel van zichzelf buiten, wat leidt tot zelfoordeel of beter gezegd, zelfafwijzing.
Eer je boosheid
Boosheid heeft een functie, het komt je waardevolle informatie en inzichten brengen. Het is een uiting van opgekropte emoties en onuitgesproken mededelingen. Boosheid roept gevoelens op als verdriet, angst, schuldgevoel, onzekerheid, machteloosheid of je afgewezen en alleen voelen.
In mijn coachruimte heb ik een hoek met een denkbeeldige cocon, waar Laura haar boosheid kan uiten. Met wat aanmoediging van mijn kant durfde ze steeds meer haar boosheid en frustraties te uiten, wat resulteerde in een schaamteloze ontlading.
Kijk zonder oordeel naar je emoties
Toen ze klaar was, stapte ze uit de cocon en onderzochten we zonder oordeel wat haar boosheid haar wilde vertellen. Zo kreeg haar boosheid het luisterend oor en de aandacht die het zocht.
Na een paar boze sessies 😉 kon Laura inzien en doorvoelen dat haar probleem niet de boosheid zelf was, maar het oordeel daarover. Hierdoor konden we verder met het verwerken van de oorzaak van haar opgekropte emoties.
In haar jeugd heeft Laura geleerd rekening te houden met de nukken van haar moeder. Daarnaast was er geen ruimte voor Laura om haar emoties te uiten, waardoor ze zich vaak onveilig voelden. Omdat ze een ander nooit hetzelfde wil aandoen, beschouwde ze boosheid als ongepast. Dit zette haar vast in zelf-afwijzing, wat wrijving, frustratie en een innerlijk conflict veroorzaakte.
Nu ze haar onderliggende emoties en frustraties beter begrijpt en ze er ruimte aan kan geven, slaat het niet meer naar binnen en kan ze er beter over communiceren.
Boos zijn zonder oordeel is liefdesbewustzijn
Laura straalt weer; ze begrijpt nu dat boosheid (zonder oordeel) deel uitmaakt van liefdesbewustzijn. Dus geef je boosheid de liefdevolle ruimte en ontdek wat het je te zeggen heeft. Zelf stap ik ook regelmatig in de cocon of in de auto, waar ik dan mijn boze muziek opzet.
Laat je boosheid de vrije loop, maar zorg ervoor dat je anderen er niet bij betrekt.
Wil jij je boosheid leren uiten?
Ik help je om de boodschappen te horen die jouw emoties je wil vertellen. Hiervoor mag je gebruikmaken van een gratis telefonisch gesprek.
Zet je schaamte maar opzij, ook ik kan soms behoorlijk boos zijn . 😉
Ik hoor je graag.
Groet, Kim
Volg mijn Social media pagina's voor inspirerende quotes en tips.