De controle loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. In dit artikel lees je wat je kunt inzetten om te leren loslaten of dat je zelfs geïnspireerd raakt om het helemaal te laten varen.

Inclusief gratis pagina’ s,  ‘3 dingen die je wilt loslaten’.

Leestijd 4,5 minuten

Loslaten
Een tijdje geleden kwam mijn moeder bij me op bezoek. De uren voor haar komst betrapte ik me erop dat ik er eigenlijk als een berg tegenop zag. Ik lag enorm met haar in de clinch. En ik vroeg me regelmatig af waarom ze mij nooit hoorde, alleen met haarzelf bezig was en vooral ook of ze überhaupt wel in staat was om eens aan mijn verlangens te voldoen. De gedachte alleen al – dat ik me weer verloren en in de steek gelaten zou voelen na haar vertrek – maakte me gespannen en gefrustreerd. Want ik had wél de juiste intenties, ik ben wel empathisch, en luister naar haar.

Toen schoten de woorden van een vroegere coach door mijn hoofd: ‘Kim, je moeder houdt wel van je, maar ze wil nu eenmaal twee dingen en dat is niet naar je luisteren en over haarzelf praten’.

Ik realiseerde me ineens dat ik bij haar eigenlijk altijd vastzit in de onrealistische verwachting, dat dit ooit nog zou veranderen. Dat ze wel naar me zou luisteren en er ook eens voor mij zou zijn.

Daarnaast besefte ik meteen dat mijn energie bij zulke onrealistische verwachtingen niet liefdevol en ontspannen is. Zelfs scherp en hard en dat is niet wat ik wilde. Bovendien verpestte dit gevoel al mijn hele ochtend ochtend en ze zou er pas rond drie uur zijn.

Deze gefrustreerde manier van zijn voegt niets toe.

Ik heb geen controle

Met een kop thee ben ik op de bank geploft om mezelf wat meer te observeren. Terugkijkend naar eerdere bezoekjes van mijn moeder, werd het al snel duidelijk. Ik zat vast in mijn drang naar een goed resultaat en wilde daardoor de controle over onze bezoekjes hebben. Terwijl ik die nooit zou krijgen. Het was dus tijd om los te laten en mezelf daarmee te bevrijden van de frustraties. Er stroomde een innerlijke rust en vrede door mijn lichaam, het was oké. Mijn moeder kwam gewoon even op bezoek en ik hoefde er verder niets mee.

Tegen de tijd dat ik de deur opendeed om haar te begroeten – was ik compleet in kalmte. Ik krulde mezelf op de bank en keek naar mijn moeder. Voor het eerst in mijn bewuste leven, kon ik haar zien als een leuke vrouw met veel humor. Ik heb met volle teugen genoten van ons samenzijn.

Bij het afscheid zei ze me: “lieverd, wat was het een fijne middag.” Iets wat ze nog nooit heeft gezegd.

 

Zodra je de controle loslaat gebeuren er wonderlijke dingen

Dit gaat natuurlijk lang niet altijd op. Ik als perfectionist, leg de ‘controle-lat’ binnen mijn werk ook erg hoog en ben daardoor soms niet de leukste thuis. Dat geef niet, ik hoef ook niet zozeer de controle los te laten. Maar wel, de drang naar controle.

Wat helpt is mezelf de vraag te stellen: ‘Als ik zo in controle ben, wie ben ik dan aan het zijn voor de mensen om mij heen’? Het antwoord is altijd – ‘ik ben even niet leuk’. Dat komt aan en dan ben ik eerder bereid om de controle los te laten.

 

Probeer het eens

Probeer het maar eens! Als het lukt, is de beloning groot en raak je steeds meer geïnspireerd dit vaker te doen. Bedenk je daarbij wel, dat we eigenlijk amper iets in ons leven kunnen controleren. Dan kun je er beter maar mee stoppen, toch? Dan hoef je de boosheid, machteloosheid, frustratie en ongeduld niet meer te voelen. Bovendien is het verspilde energie en zet alleen maar aan tot meer frustratie en stress.

Vooral tijdens het daten

Als er iets is waar we onszelf vastzetten in een controleslag, dan is het wel tijdens het daten. Negatieve ervaringen uit het verleden triggeren ons te veel om de controle nóg een keer los te laten. Vooral de vrees voor ongemakkelijke afwijzingen. Moet je jezelf nog een keer op de waagschaal stellen? Maar vermijden betekent alleen blijven, dat is ook geen optie. Kortom, toch weer de datingmarkt op, maar wel met de drang om de controle te behouden.  

Loslaten is een kunst

Als je voor jezelf kunt toegeven dat je ‘de kunst van loslaten’ nog niet helemaal machtig bent, is dat al een enorm pluspunt. Schaam je er niet voor dat je op scherp staat tijdens een date. Zodra je je schaamt voor je controledrang, zet je jezelf vast in zelfafwijzing en daar wil je juist niet zijn. Het geeft niet dat het je niet lukt om alles los te laten, het gaat erom dat je de ‘bereidheid’ hebt om de controle keer op keer los te laten. Accepteer dat je controledrang hebt. Bedenk je, wie je voor een ander bent, als je in deze controle-energie zit. Accepteer dat je niet alles kunt controleren. En zoek naar wat je inspireert, dit kan je ‘inruilen’ tegen je controledrang.  

Wil je graag persoonlijk advies om de controle los te laten?

Speciaal op je liefdesgebied? Hier ligt mijn expertise… Ik draag je graag nieuwe mogelijkheden aan om je liefste liefdesleven te leven.

Meld je aan voor een gratis telefonische screening-sessie.

Het is mijn missie om elkaar te empoweren ons liefste liefdesleven te leven. Om te leren ‘dansen tussen vreugde en verdriet’. Altijd eerst met jezelf en daardoor met een ander.

Ik lees of hoor je graag.

Liefs, Kim

Loslaten

Gratis aanvulling ‘Love Journal’

2 pagina’s voor jou om je te inspireren om dagelijks de controle los te laten.

Download dan hier de pagina’s 29 en 30 voor je ‘Love Journal’.

klik op onderstaand button en de pagina’s staan meteen op je fone, tablet of pc. Kijk in je downloadmap.

 

Volg mijn Social media pagina's voor inspirerende quotes en tips.

Pin It on Pinterest

Share This